Spataders

Wat zijn spataders?
Aders brengen het bloed van de benen naar het hart. Kleine klepjes aan de binnenzijde van de ader voorkomen dat het bloed terugstroomt naar de benen. Spataders zijn verwijdingen van deze aders en ontstaan door een slechte werking van de klepjes.

Doorgaans zijn spataders een erfelijke aandoening en komen ze meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook tijdens de zwangerschap treden spataders vaak plots op.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?
Bij spataders kan je vaak last hebben van een zwaar gevoel in de benen, (nachtelijke) krampen,
tintelingen, jeuk, …

Bij langer bestaande spataders kunnen meer ernstige symptomen optreden zoals verkleuring van de huid en zwelling van de benen. Op termijn kunnen complicaties optreden zoals ontstekingen van de ader (flebitis), bloedklontertjes (thrombosen), bloedingen en slecht genezende wonden (het zogenaamde ‘open been’).

Omdat spataders de benen kunnen ontsieren speelt natuurlijk ook de esthetische factor een rol in jouw keuze om spataders te laten behandelen.

Patiëntenfolder

Beschikbaar vanaf 2017.

Hoe behandelen wij jouw spataders?

Tijdens een eerste raadpleging wordt de oorsprong en uitgebreidheid van de spataders in detail onderzocht. Afhankelijk van jouw klachten, de diameter en de ligging van de spataders zullen wij één van de volgende behandelingen voorstellen:

 • Droogspuiten (sclerotherapie):
  Voor de allerfijnste spataders – we noemen deze ‘spider veins’ – worden scleroserende spuitjes gegeven.
 Deze inspuitingen gebeuren ambulant tijdens onze raadpleging en zijn niet pijnlijk; verdoving is hierbij dus niet nodig. 
Na deze behandeling dien je wél gedurende enkele dagen steunkousen te dragen om het effect van de inspuitingen te verhogen.
 • Schuimbehandeling (foamsclerotherapie):
  Scleroserende inspuitingen met schuim laten toe om grotere spataders ‘droog’ te spuiten. Ook deze behandeling gebeurt ambulant tijdens onze raadpleging en zonder verdoving. 
Je dient de steunkousen achteraf wel wat langer te dragen en het is belangrijk na deze behandeling veel te bewegen.
 • Chirurgische ingreep:
  Bij grote spataders is een operatieve ingreep nodig. Een chirurgische ingreep gebeurt in het dagziekenhuis.
 Meestal kiezen we voor een ruggenprik of rachi-anesthesie; in zeldzame gevallen wordt gekozen voor een algemene verdoving.
  We onderscheiden 2 soorten ingrepen:

  • De endoveneuze of laserbehandeling:
   De grote spatader wordt onder de knie aangeprikt, waarna een laser in de ader wordt geschoven tot aan de lies. Vervolgens wordt de ader dichtgeschroeid. De kleine takjes worden via mini-incisies verwijderd. 
De wondjes moeten niet gehecht worden. Omdat de ingreep gebeurt via de binnenkant van de ader, is een snel herstel mogelijk.
  • De klassieke operatie of stripping:
   De grote spatader wordt ter hoogte van de lies of de knieholte afgebonden via een klein sneetje. Vervolgens wordt de volledige ader uitgetrokken met behulp van een stripper. Het sneetje wordt gehecht met een draadje dat achteraf volledig oplost. De kleine takjes worden ook hier verwijderd via mini-incisies.

Bij beide ingrepen worden direct na de ingreep steunkousen aangetrokken. Deze dienen nog een tweetal weken te worden gedragen. 
Daarnaast dienen dagelijks spuitjes ter hoogte van de buik te worden gezet ter voorkoming van klontertjes. Hiervoor kan je eventueel beroep doen op verpleeghulp aan huis.
Na één week kom je terug bij jouw behandelende arts voor een eerste controle.

Aarzel bij bijkomende vragen niet om jouw arts te contacteren, hij helpt jou graag verder!